Thursday, July 21, 2016

Nasi Goreng Petai

I love petai.

Like love love love love.

Recently, I decided to try making this at home sebab Mak bekalkan setupperware petai from Ipoh. Gemok gemok pulak tu. Aduh.

So here goes. 




Secara jujurnya when friends ask the recipe, I just tell them nasik goreng biasa campak saja petai lepas tutup api. Jadi la Nasi Goreng Petai. Sebenarnya memang macam tu pon sebab this is how I make my normal Nasi Goreng.

This recipe serves two (2)
Ingredients:-

Nasi untuk dua orang makan
Tapi I noticed bila masak nasik goreng, nasi putih yang biasa dua orang makan tu, dia jadi banyak dalam kuali. So, I would normally make it seolah-olah seorang setengah yang makan. Juga nasi goreng ni sesuai kalau kita guna nasi yang dah semalaman dalam peti atau bahasa dapurnya dah seroi. But apa yang I selalu buat adelah tanak nasi atas dapur dengan air yang kurang.

Macam I guna beras faiza taj mahal tu, nisbah dia 1 : 3 (1 cup beras, 3 cup air) - itu kalau masak nasik putih, tapi bagi tujuan nasi goreng, I guna nisbah 1: 2. Ini adalah tips tanak nasi atas stove lah. Kalau guna periuk nasi tu, maaf tak reti sebab masa kawen dulu, tak de org bagi periuk nasi, jadi kami tanak nasi atas dapur secara manual sajork. Peringatan : nisbah ni untuk beras faiza je, sebab I pernah guna nisbah ni untuk beras Jasmine Super 5 kot, nasik jadi lembik.

2 ulas bawang merah (cincang/potong halus)
2/3 ulas bawang putih (cincang /potong halus)
3/4 cili padi merah (potong kecil-kecil) - Mak Buyong suka pedas-pedas

Perencah Nasi Goreng Adabi (gunakan separuh paste)
Yang paste tu, bukan yang serbuk. I hate the serbuk one. I normally beli paket yang untuk 6 hidangan. That 6 hidangan normally I guna untuk buat dua hidangan X 2 orang makan. So I use half of the packet every time I masak untuk dua orang. Untuk seorang makan, I akan guna pakej kecil untuk dua hidangan tu. Kalau guna ikut sukatan yang dicadangkan, rasa dia macam tak sampai.
Sedikit sos cili
Sedikit sos ayam maggi
Sedikit gula to balance

1 lobak merah size sederhana (dipotong halus) - suka hati nak banyak mana
1 tomato (potong macam wedges tu - potong 6)Husband tak suka tomato, tapi wife suka yang amat amat so lagi banyak pon tak pe.

Tips : Kalau boleh jangan letak sayur sayur yang boleh compromise bau nasi tu nanti (contoh shitake ke) sebab kita nak dia bau petai.


Udang / Sotong/ 
Daging / Ayam (hiris halus - terpulang pada preference actually, I suka daging atau ayam kecil-kecil)
(resipi dalam gambar guna daging dan udang)

Petai - lagi banyak tentu la lagi sedap kan tak?

Cara-cara penyediaan:-
Saya suka guna api sederhana kecil supaya senang nak monitor.

1. Dengan sedikit minyak masak (anggaran dalam 3 sudu besar), tumis bawang merah, bawang putih dan cili padi sampai wangi dan layu;

2.  Masuk paste nasi goreng adabi, sos cili dalam dua sudu besar, sos pati ayam dalam satu sudu besar dan gula dalam satu sudu besar (bukan heapful, just satu sudu rata), tomato, kacau - kacau tomato jadi lembik dan sampai adunan (???) naik minyak.

3.  Masukkan daging dan carrot dan gaul sampai sebati - rasa - adjust rasa apa yang nak adjust.

4. Masukkan nasi - sedikit demi sedikit - gaul rata - rasa lagi kot kot ada nak adjust ape - ape.

5. Ketepikan nasi di keliling kuali, masukkkan udang. Tunggu sekejap. Gaul2 udang sampai isi dia masak. Kemudian gaulkan sekali dengan nasi.
(Udang sangat mudah/cepat masak - jadi moleklah kalau udang tu boh last last dan heat dari nasi tu akan masak isi udang tu. Kalau boh sekali dengan daging, Udang akan jadi overcooked dan tak sedap)

6. Bila isi udang dah masak - tutup api - masukkan petai. Gaul. Petai bila panas sangat dia tak crunchy. So gaul - gaul biar heat dari nasi tadi do the slight cooking.

7. Hiaskan lah kalau nak hias, dengan bawang goreng ke, telur ke. Tanak hias pon tak pe. Hijau petai tu sangat menaikkan seri. Ahaks.

Perasan tak saya tak guna garam? Sebab paste nasi goreng tu dah ada belacan, kemudian saya guna sos pati ayam lagi. Plus, saya pesyen tak suka masin-masin. So, saya rasa saya tak perlu tambah sodium dalam recipe ni dah. 

This recipe husband sangat suka sampaikan the next day pon dia request nak nasi goreng petai lagi. Actually, husband memang suka my nasi goreng. But it was the first time, dia minta dimasakkan dua kali berturut-turut. Tak pasti la sama ada betul betul sedap ke atau dia saja nak amik hati kan. But I am pretty happy with what I made.

So, I share it here. Mana tau kot kot nanti lupa nak buat cemana. Ahaks.

If you guys stumbled this recipe, cuba-cuba la. Ala cara cara budak budak baru nak berjinak-jinak dengan dapur. 











No comments: