Tuesday, April 5, 2016

Salmon Masak Lemak Cili Api Simple ~ For the Noob

I never cooked my entire life. At least not seriously. May be Western a la Carte lepas la.

I recently learned making Masak Lemak Cili Api and I never thought it was so simple. Since I am such a noob, biarpun pernah masak resipi ni, I still googled for the recipi bila teringin nak santap.

So I post it here so I can rujuk in the future because this recipe works for my liking. But if dear readers yang baru nak up dalam masak memasak ni wants to use it, silakan. Or if you have your own tips, please do share kat ruangan komen.

Ingredients:-

Serves 2/3 person

*Blend together gether*
~ 6/7 ulas cili padi merah
~ 3 large shallots/bawang kecil
~ 1 hingga 1 setengah inci kunyit hidup
~ air sedikit untuk jadi pelincir dalam blender

-
Bahan-bahan untuk sediaan masakan:-
~3 keping badan ikan salmon size sederhana (sebenarnya ikut la kalau korang nak guna size ape pun, periuk I kecik so I guna size ikan kecil2an)
~ Santan (saya guna santan kotak M&S warna kuning. I poured dalam setengah cawan  size 200ml dan campur dengan air. Ini untuk hasil kuah yang tak pekat sangat. Kalau korang nak pekat, letak la more santan)
~1 serai (diketuk)
~3 biji cili padi merah (diketuk)
~2 tomato size sederhana setiap satu dipotong 4
~garam dan sedikit gula to taste
~asam keping (yg ni serius tak pandai nak agak berapa keping ~ korang letak la 2/3 keping untuk permulaan dan gradually tambah sehingga rasanya memuaskan) ~~ tapi I tak letak sebabnya lupa nak beli, sebab tu ganti dengan rasa masam dari tomato.

Cara-caranya:-

1. Dengan minyak yang sedikit (dalam 2 sudu besar) dalam periuk, dan api yang kecil (Note : that I keep my heat at the lowest sepanjang proses penyediaan), tumiskan bahan-bahan blend tu dalam 3 4 minit, sekali dengan serai  & cili padi yang diketuk. 
2. And then, masukkan campuran santan dan air tadi dan tambah lagi setengah gelas air. Let it simmer for a while. Masa ni boleh la letak garam. Saya guna sea salt (pengaruh Jamie Oliver)
3. Bila ada agak agak kuah tu boiling ringan, rendam ikan sekali dengan tomato, tutup periuk. Perhatikan periuk anda tu. Jangan tinggalkan. Tunggu sampai kuah tu boil. 
4. Letakkan asam keping. Let it boil lagi.
5. Masa ni boleh la adjust rasa tu dengan letak sedikit gula dan garam kalau perlu.
6. Bila ikan dah masak, let is rest dalam periuk supaya rasa tu sebati.

Hidangkan may be after 20 minits.

Honestly, semalam buat macam kureng sikit, macam ada yang tak kena ~ mungkin sebab tak de asam keping. Tapi bila letak semalaman dalam peti ais, harini bawak ke ofis, sedap pulak rasa dia selepas reheat. Mungkin rasa masam tomato tu dah infuse dalam kuah. Hehe.

I like this version compared to the one yg I did for the first time mainly sebab kuah dia tak pekat sangat. Kuah dia nak macam kuah masak tempoyak. Light enough sampai boleh hirup hirup macam sup tapi tak compromise dia punya rasa.



Gambar macam disgusting sikit ~~ Hehe sorry...




No comments: